Aquest bloc esta dedicat a totes les persones per les quals és important trobar les paraules per expressar els seus sentiments, a tots els pares que busqen mots per poder transmetre amor als seus fills, a aquelles dones i homes que encara esperen que algú els digui que els compren.

sábado, 30 de marzo de 2013

La doble cadira, una eina terapèutica vivencial per resoldre conflictes interiors


La doble cadira és una eina terapèutica que neix dins del context de la teràpia Gestalt. És en Fritz Perls qui comença a fer servir cadires per a ajudar-se en el treball amb somnis amb les persones que assistien als seus grups.
La doble cadira crea un espai per a la consciència, un escenari en què es representa un conflicte interior. Es convida a la persona a identificar-se amb dues parts d'ella mateixa, dos pols oposats que, en termes gestàltics, s'anomenen gos de dalt i gos de baix, fent referència al joc de control d'algú amb sí mateix. 
En una de les cadire seu la persona i actua des de la seva faceta dominant, autoritària, exigent; a l'altra, la faceta submisa, defensiva, complaent i víctima. Aqui, es posa de manifest com la interiorització de normes socials, actituds i maneres de pensar txoquen amb les necessitats més bàsiques de l'individu.  
L'objectiu de l'escenificació és que aquestes parts escindides puguin adonar-se de l'existència de l'altra, establir un diàleg i acostar-se, fins a quedar integrades dins de la consciència. 
Dins de la cornisa de la teràpia cognitiva, en Leslie Greenberg descriu la sensació de confusió o conflicte experimentada per la persona quan les normes i avaluacions externes són interioritzaddes d'una manera tàcita, és a dir, sense que s'hagin sotmès a una revisió crítica sobre la seva utilitat per a satisfer necessitats o alliberar emocions. D'aquesta manera, es posen en marxa uns esquemes emocionals que operen de manera automàticai, sovint fora de la consciència. 
Dues estructures esquemàtiques oposades, formades per conductes, emocions, pensaments i desitjos incompatibles. són evocades al mateix temps, i això genera el conflicte i, sovint, un bloqueig, en no ser possible satisfer les necessitats, ni cumplir  amb els criteris d'exigència dels "deures". 
Les emocions o símptomes que en poder resultar són baixa autoestima, angoixa, depressió, frustració. 

INDICADORS DE CONFLICTE
Durant la sessió de psicoteràpia, la persona afirma de manera verbal o paraverbal que dues parts es troben en conflicte. Lingüísticament, s'expressa així: “Per un costat, per l'altre”; “ Hauria de, però no puc”; “No hauria de, pero no puc deixar de fer-ho” “Jo vull, però sóc tímid, o no competent”; la persona esta indicant la presència d'un jo crític i, per un altre costat, d'un jo experimentador
Així mateix, existeixen indicadors implícits, com ara autoevaluacions negatives: “sóc un fracassat…” o sentiment de desesperança i culpabilitat. 
El conflicte pot ser atribuit a algun element extern, a vegades, s'atribueix l'autoavaluació negativa a l'altre: "Jo voldria, però, el meu pare diu..."
Altre indicadors poden ser sentiments de vergonya o turbació.


COM ES PRODUEIX EL CANVI
S'estableix un diáleg entre dues parts oposades de la persona que entren en contacte, donant lloc a una viure a través del conflicte
solució integradora. No es tracte de parlar sobre, sinò de
El diàleg encobert es posa al descobert per la pròpia possibilitat d'articular i explorar la posició de cada part, generant una síntesi. Les necessitats i els dedsitjos personals són acceptats. 
Expressant la tasca en forma de pregunta: Com satisfer les pròpies necessitats mantenint  els propis valors i normes?

Llibres per a psicoterapeutes per a aprofundir en aquesta eina:
Peñarrubia, F. (1998). Terapia Gestalt. La vía del vacío fértil. Madrid: Alianza Editorial.
Greenberg, L.S. y otros (1996). Facilitando el cambio emocional. El proceso terapéutico punto por punto. Barcelona: Paidós.

No hay comentarios:

Publicar un comentario