Aquest bloc esta dedicat a totes les persones per les quals és important trobar les paraules per expressar els seus sentiments, a tots els pares que busqen mots per poder transmetre amor als seus fills, a aquelles dones i homes que encara esperen que algú els digui que els compren.

sábado, 18 de mayo de 2013

LA CADIRA BUIDA, UNA EINA TERAPÈUTICA II

La cadira buida és una tècnica que permet treballar els assumptes no resolts. Un assumpte no resolt  apareix quan es bloqueja l'expressió emocional i les necessitats que s'en deriven perquè l'experiència resulta excessivament dolorosa, aclaparadora, frustrant. Es produeix una activació, o arousal intensa, però no s'aconsegueix abaixar-la.


La persona manifesta queixes i ressentiment a causa de les necessitats subjacents que queden insatisfetes.  En aquests casos, és important canviar els esquemes emocionals que es van formar conjuntament amb l'experiència originària.
Esquemes emocionals:  estructures d'acció cognitiu/afectiu/motivacional/relacional del si-mateix-en-el-mon. Guien el processament de la informació i contenen una activitat d'anticipació.

Classes d'experiències no resoltes:

  • 1.       Es formen al llarg del temps en relació amb els altres significatius, com ara pares, germans, parelles o amics; es detecta una dificultat per a separar-se a causa de qüestions que mai no es van tractar i emocions no expressades, així com necessitats no satisfetes. 
  • 2.       Surgeixen en situacions traumàtiques en no poder expressar emocions de ràbia, terror, impotència, repugnància codifecades a la memòria, i que retornen en forma d'imatges, pensaments i sentiments intrusius. L'atenció de la persona queda localitzada en reviure l'experiència o en reaccionar en excés a situacions evocadores.
Les interrupcions de l'emoció incluen restriccions musculars: contenir les llàgrimes, empassar-se la ràbia, inmovilitzar la tendència a escapar-se. La frustració o el perill del passat són recordatos cada vegada que la persona viu la situació evocadora. Una i altra vegda es produeixen l'activació i la interrupció.

Indicadors
Sentiments persistents no resolts de dolor o ressentiments, relacionats amb altres significatius, i la seva expressió restringida o interrompuda. La persona se sent incapaç d'alliberar-se o desemparada.  El tó és de queixa que conflueix amb ràbia i dolor inexpressats. També: anyorança, tristesa, desesperança.

Canvi
Succeeix pel fet d'expressar sentiments no resolts al a ltresignificatiu en una cadira buida, arribant a complir amb tot el procés emocional: activació i expressió fins a la resolució. 
Es duu a la consciència nova informació que abans no estava disponible a causa del procés interruptor, de manera que es dissol  la tensió. Es produeix una reorganització de l'esquema del si mateix amb l'altre: integració d'aspectes bons-dolents; canvi de la visió d'un mateix com feble i de l'altre com poderós. Es posen en marxa les necessitats suprimides, i la persona es legitima, podent separar-se de l'altre. El contacte entre la necessitat i el seu objecte crea noves solucions.
En algunes ocasions, s'obren possibilitats pel perdó.

En què consisteix la tècnica

Quan apareix un indicador, el terapèuta facilita la construcció d'un diàleg entre el si mateix i l'altre  significatiu. El focus se centra en l'expressió de sentiments interromputs i no tant en el diàleg; de fet, el client solament ocupa la cadira incòmoda en un parell de situacions: al principi, per a donar més força a les emocions que afloren; al final, per a comprovar i consolidar els canvis d'esquemes al voltant de l'altre internalitzat.

Fases

PREDIÀLEG
Establir la col·laboració i estructurar l'experiment.

ACTIVACIÓ
Evocar la presència de l'altre, establ ir-hi un contacte, accedir als sentiments inicials i facilitar la representació de l'altre significatiu. 

EXPRESSIÓ
Diferenciar els sentiments cap a l'altre; fomentar l'expressió de l'emoció primària per mitjà d'experiments graduats d'expressió; facilitar l'expressió de necessitats i expectatives no satisfetes en el context de la relació.

CONCLUSIÓ
Es fomenta la renúncia a les expectatives. Es representa a l'altre un cop més en la cadira buida,  comprovant i recolzant una representació menys dominant i més positiva de l'altre. Si és possible, s'explicita el perdó i s'ajuda el client a acomiadar-se.

POSDIÀLEG
Integració de l'experiència en la vida de la persona, especialment dirigida a emprendre alguna acció concreta en la relació amb l'altre. 

Per a aprofundir: 
Greenberg, L.S. i altres (1996). Facilitando el cambio emocional. El proceso terapéutico punto por punto. Barcelona: Paidós.

No hay comentarios:

Publicar un comentario