Aquest bloc esta dedicat a totes les persones per les quals és important trobar les paraules per expressar els seus sentiments, a tots els pares que busqen mots per poder transmetre amor als seus fills, a aquelles dones i homes que encara esperen que algú els digui que els compren.

domingo, 16 de junio de 2013

D'on ens ve el dolor

A Ràdio Arenys fa 10 anys està en marxa un programa de tertúlia amb força audiència. Es tracte de "El punt de l'interrogant" i s'emet cada dimarts de 20.00 a 21.00, gràcies als esforços d'en Francesc Coll, que n'és l'ànima. Dimarts 11 de maig es va ocupar del tema del dolor i hi vaig participar com a convidada. 

El dolor és una experiència sensorial i emocional desagradable, associada a un dany real o potencial a algun teixit. El dolor és subjectiu  i és una experiència complexa, no només sensorial, atès que la sensació s'associa amb una afectivitat negativa, i que els éssers humans atribuïm un significat als fets sensorials. De fet, és possible tolerar el dolor molt més eficaçment si es tracte d'un dolor amb una finalitat positiva, com ara donar a llum o aconseguir un bon posicionament en una cursa. En canvi, si el dolor procedeix d'una malaltia com ara el càncer, la persona el valora com a destructiu, per això, es torna molt més difícil de portar.

La categorització del dolor entre dolor agut i dolor crònic fa referència a la seva duració -menys de 6 mesos el primer cas, més de 6 mesos en la segona- i al fet que el dolor agut cedeix quan remet la seva causa, mentre que el dolor crònic persisteix més enllà de la lesió causal; efectivament, els complexos circuits neuronals que es posen en marxa  amb el dolor pateixen canvis i es mantenen actiu molt després de la curació dels teixits. Per això pot ser aconsellable l'ús de l'hipnosi en casos de dolor, per actuar sobre aquests circuits, més enllà de l'existència o no d'una lesió.

L'eficàcia de l'hipnosi en l'àmbit del dolor està comprovada empíricament i s'exten des del dolor oncològic, fins a la fibromialgia i l'utilització en intervencions quirúrgiques en lloc de l'anestèsia.

Per aprofundir:

 Francesc Coll,  Assum Fabregas, Gemma Puig,Maria Monini,  i Toni Rebollo.










No hay comentarios:

Publicar un comentario