Aquest bloc esta dedicat a totes les persones per les quals és important trobar les paraules per expressar els seus sentiments, a tots els pares que busqen mots per poder transmetre amor als seus fills, a aquelles dones i homes que encara esperen que algú els digui que els compren.

lunes, 9 de septiembre de 2013

Relacionar la psicopatologia amb el desenvolupament moral

El llibre d'en Manel Villegas "El error de Prometeo. Psico(pato)logía del desarrollo moral" és un extens tractat de psicopatolgia que posa en relació el desenvolupament moral de l'individu al llarg del cicle evolutiu amb els trastorns psicològics. 
És fruit de llargs anys d'estudi, investigació i pràctica psicoterapèutica per part de l'autor, que ja ens havia il·lustrat les seves idees per mitjà de nombrosos articles i a les aules del Màster en Teràpia Cognitivo Social, formant generacions de psicoterapeutes.
Dos eixos fonamentals vertebren l'obra, per una banda, l'eix evolutiu, a través del qual es posa de manifest com mancances en l'assoliment de qualsevol estadi moral pot dificultar el pas a l'estadi successiu, i en els casos més desafortunats, posar les bases pel desenvolupament d'un trastorn de la personalitat.




Per altra banda, l'eix estructural fa referència a com, en contextos desafavorits, la persona pot trobar-se en situacions de conflicte moral, quan no aconsegueix integrar els diferents criteris adquirits al llarg del procés vital per dirigir el seu comportament. Aquesta situació desemboca a vegades trastorns psicològics que requereixen atenció psicoterapèutica. 
Es tracte d'un volum escrit d'una manera lineal i agradable ric de metàfores i on la teoria es fonamenta molt de prop en innombrables casos clínics, majoritàriament transcrits literalment a partir de les sessions de teràpia individuals i grupals.
És aconsellable per tot professional de la psicoteràpia i de la salut mental que estigui obert a una perspectiva constructivista, humanista i existencialista del patiment humà, una visió enriquida per la universalitat de   metàfores mitològiques i religioses.

Esperem amb il·lusió l'obra següent, sobre la psicoteràpia basada en el desenvolupament moral.

No hay comentarios:

Publicar un comentario